Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / З чим правильно пити стаут

З чим правильно пити стаут

Стаут – один із старовинних темних сортів пива, що відбувся від англійського портера. Він відрізняється трохи тягучою консистенцією, коричневим або чорним кольором і насиченим паленим смаком. Щоб повністю насолодитися цим пивом, важливо підібрати до нього правильну закуску.

Темне і щільне пиво стаут знавці не дарма завжди радять пити на десерт. Таким напоєм важко вгамувати спрагу чи прополоскати горло. Міцний гіркувато-солодкий смак цього пива, в якому можна вловити нотки кави, ванілі або шоколаду, зобов’язує звернути на нього увагу, відчути і насолодитися нею повною мірою.

Деякий любителі стаута воліють пити його без закуски, що не є помилкою – смак пива такого сорту настільки багатошарове, що не вимагає яких-небудь додаткових страв або продуктів. Палені і солодко-гіркі нотки в стаут можуть навіть перебити смак закуски, якщо підібрати її неправильно.

При виборі страв до пива стаут слід відштовхуватися від двох принципів поєднання – схожості і, навпаки, контрасту. У першому випадку напій і закуска повинні мати які-небудь загальні смакові елементи, які стануть посилювати один одного під час трапези. У другому випадку – різні аромат і смак, в результаті чого вийде нове смакове поєднання, що зробить вживання і стаута, і їжі ще більш приємним і цікавим.

Краща контрастна закуска до густого і жженому стауту – устриці. Саме з цим продуктом бідне населення Англії та Ірландії понад 200 років тому вживали пиво такого сорту. Гіркота і солодкість стаута гармонійно перетинаються з ропні смак устриць, їх ніжною текстурою і морським ароматом. Найкраще з даними морепродуктом поєднується ірландський, вівсяний, солодкий і імператорський стауты.

З інших морепродуктів до пива такого сорту добре підходять мідії, лобстери, краби, креветки, кальмари або морські гребінці, якщо відварити, підсмажити або загасити їх з прянощами. А ось з сушена-солоними кальмарами і рибою стаут краще не пити, такі продукти тільки зіпсують багатий смак пива.

Ще однією ідеальною закускою до стауту буде сир. І чим більш витриманий він буде, тим краще. Так як таке пиво вважається міцним і досить важким, то і сир до нього краще підбирати аналогічний, наприклад, жирний вершковий, стілтон, витримані сорти гауді. Останні, наприклад, ідеально підійдуть до кавового стауту.

Якщо стаут неодмінно хочеться випити за основним блюдом, краще всього поєднувати його з смаженим м’ясом. Ідеальне рішення – свинячий або яловичий стейк, посипаний крупною морською сіллю і перцем. Буде поєднуватися це пиво і з м’ясом, тушкованим у пряно-солодкому соусі, або качкою. В якості закуски можна подати тонкі і хрусткі скибочки підсмаженого бекону або в’ялений бекон.

Що стосується схожих за смакової поєднанню закусок, то це, звичайно ж, будуть всілякі десерти. Будь стаут можна пити з шоколадною випічкою, наприклад, з ніжним брауні. Але особливо поєднується з таким десертом кавовий або шоколадний стауты. Вівсяний та ірландський стауты відмінно підійдуть до ніжному тірамісу або крем-брюле. Таке пиво можна пити з панакотою, рисовим пудингом і, звичайно ж, морозивом.

Так як в смаку стаута присутній солодкість упереміш з паленої гіркотою, солодкий десерт буде ідеальним доповненням до такого пива. Природно, краще буде, якщо стаут з нотками ванілі вдасться підібрати до закуски, містить таку ж спецію. Тоді смак пива вийде ще більш вираженим.