Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Як зварити каву в турці на молоці

Як зварити каву в турці на молоці

Зазвичай молоко додають вже в готову каву, але справжні любителі цього благородного напою можуть зварити його, використовуючи молоко замість води. У такого кави приємний насичений горіховий колір і дуже м’який і в той же час багатий смак. Його часом із задоволенням п’ють навіть люди, що не люблять розбавляти кави вершками або молоком.

Каву, зварену на молоці, іноді називають «кава по-варшавськи». На території колишнього СРСР його також іноді іменували «кава по-віденськи», хоча це не зовсім вірно – кава по-віденськи все-таки вариться на воді, а молоко додається вже в готовий напій.

Кава на молоці у турці можна приготувати за різними технологіями. Для приготування однієї порції напою вам знадобиться:

– турка з широким горлом;

– 150-200 мілілітрів молока;

– чайна ложка кави дрібного помелу;

– звичайний або тростинний цукор за смаком;

– кориця і кардамон на кінчику ножа (при бажанні).

Рецепт класичного кава на молоці

Для варіння кави на молоці краще використовувати турку з широким горлом, причому обсяг її повинен бути більше обсягу чашки в півтора-два рази: і каву, і молоко люблять «тікати» при варінні, і пінка буде підніматися швидко – і дуже високо.

Налийте в турку молоко, за бажанням додайте прянощі і трохи цукру. Молоко саме по собі дасть готового напою трохи солодкуватий присмак, і це необхідно враховувати, знизивши вашу звичайну дозу цукру приблизно в півтора рази.

Трохи підігрійте молоко і засипте в турку мелену каву. Перемішувати напій на цій стадії не треба, інакше частинки кави осядуть на дно турки і напій у підсумку вийде менш насиченим і не таким ароматним.

На повільному вогні доведіть каву до «шапки», зніміть турку з вогню і перемішайте напій. Дайте йому «відпочити» хвилину-півтори, після чого знову поставте на дуже повільний вогонь і ще раз дочекайтеся «пінки». Кава на молоці готовий.

Кава на молоці «по-швидкому»

Такий напій трохи програє класичного по своїм смаковим якостям – адже чим повільніше відбувається екстракція, тим більш насиченим виходить готовий кави. Але зате не потрібно довго стежити за туркою і ризик «втратити» кави, вскипятив його, набагато нижче.

Залийте в турку молоко, доведіть його до кипіння і зніміть з вогню. Додайте цукор і прянощі, всипте каву і як слід перемішайте. Поставте турку на повільний вогонь і доведіть напій «шапки», дайте постояти пару хвилин, після чого кілька разів постукайте денцем турки з краєчку плити або обробній дошці, щоб кавова гуща осіла на дно. Можна розливати по чашках!

Карамельний кава на молоці

Всипте в суху турку ложку цукру, розподіліть його по дну і поставте на повільний вогонь. Дочекайтеся, поки цукор почне плавитися і придбає золотавий відтінок, після чого зніміть з вогню.

Швидко і обережно влийте гарячу турку з карамеллю трохи молока, зачекайте пару хвилин, щоб цукор почав розчинятися. Додайте каву і прянощі, долийте інше молоко і поставте на повільний вогонь. Дочекайтеся підняття піни, після чого зніміть напій з вогню.