Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Квартира і дача / Як швидко зробити компост

Як швидко зробити компост

Компост важливий у житті рослин. Він містить мінерали, мікроелементи і різного роду бактерій. Вони допомагають вашим посадкам розвиватися, рости і обдаровувати вас смачними овочами та фруктами. Зробити компост не складе праці, важливо лише знати деякі правила.

Компост виходить шляхом розкладання рослинних відходів. Він потрібний для удобрення городів, з них рослини «висмоктують» корисні речовини для своїх благ. Для отримання компосту вам знадобиться невеликий дворик розміром 0,5*1 м або великий дерев’яний короб. Обидва повинні бути повітропроникності і продуваються. Також знадобляться відходи з вашого столу: фруктово-овочеві очищення, кавова гуща, чайна заварка. Компост – зручний спосіб утилізації сміття для будь-якого дачника, адже він майже не накопичується в вашому домі та дворі.

Основу компосту складають коричневі частини. До них відносяться: папір (не лакована і без барвників), картон, кавова і чайна гуща, тирса, стружки, дрібні гілки дерев, шматки пнів, суха трава, опале листя, старі тканини, ганчірки, стебла кукурудзи і соняшнику, трохи попелу з печі. Коричнева частину компосту служить харчуванням для корисних бактерій.

Зелену частину компосту складають свіжоскошена трава, очищення фруктів і овочів, послід травоїдних тварин, шкаралупа від яєць, качани від качанів капусти, її листя, стебла бур’янів, водорості. Зелена частина швидко розкладається, поедаемая грунтовими мікробами.

Співвідношення коричневою частини до зеленої буде як 5:1. Тобто на п’ятисантиметровий шар коричневих компонентів укладаєте один сантиметр зеленої частини. Якщо остання частина в надлишку, то купа буде пахнути аміаком, в простолюдді – тухлими яйцями. У цьому випадку варто додати коричневих компонентів. Якщо ж, навпаки, зеленій частині мало, то компост буде пріти дуже довго. Справжній компост повинен пахнути землею.

Також від компосту можна помітити випаровування. Це нормально, адже всередині компостної купи температура підтримується близько 60С. Підставивши руку ближче до купи, ви повинні відчувати вихідне тепло. Якщо тепла немає, то додайте зелених компонентів.

Компост завжди повинен бути стеження зволоженим. В посушливе літо не забувайте додавати води, щоб мікроби не висохли. У дощову погоду, навпаки, укрийте плівкою від зайвої вологи.

Не забувайте, що мікроби, які трудяться на благо вашого майбутнього врожаю, аеробні. Це означає, що їм обов’язково потрібен повітря. Щоб постійно забезпечувати їх повітрям, ворошите купу компосту як можна частіше.

Компост – це зручно для вас і корисно вашому городу. У ньому немає ніякої хімії, які могли б перейти у урожай, ваша ділянка завжди чистий від трави і всякого сміття. І головне, це абсолютно безкоштовно.

Відео по темі