Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Їжа / Як приготувати холодець з свинячих ніжок

Як приготувати холодець з свинячих ніжок

Зараз холодець подається до столу як традиційне святкове блюдо, але якщо звернутися до історії, то не завжди ця їжа на Русі вважалася гідною урочистостей. У багатих будинках після бенкетів збиралися рештки їжі, заливалися бульйоном, варилися і прибиралися на холод. Така другосортна їжа віддавалася прислузі. Новий смак і витонченість страви надали французькі кухарі, як тільки мода на все французьке прийшла в нашу країну.

У справжніх цінителів холодцю додавати в блюдо желатин вважається поганим тоном. Так що зараз мова піде саме про те, як приготувати холодець без желатину.

З чого варити холодець

Заставу смачного холодцю – правильно підібрані м’ясні інгредієнти. Існує думка, що без додавання яловичих ніг страва може і не застигнути. Якщо є можливість зварити холодець з ними, то не потрібно нею нехтувати, якщо ж такої можливості немає, то турбуватися не варто. Щоб холодець застиг, цілком достатньо свинячих ніжок. Тільки є один нюанс – ніжок щодо іншого м’яса повинна бути не менше третини. Приміром, на 700 грамів ніг з копитцями (це обов’язково) слід взяти не більше півтора кілограмів іншого м’яса. М’ясо можна брати абсолютно будь – телятина, яловичина, курка. Деякі не визнають у холодець м’яса птиці. Але тут вже на любителя. Просто важливо розуміти, що велика кількість м’яса не дозволить холодцю застигнути. Для кращого желювання м’ясо повинно бути з шкіркою і прожилками.

Як варити холодець

Перед тим як приготувати холодець, м’ясо слід розібрати, почистити і осмолить шкірку, якщо це буде потрібно, а потім обов’язково замочити його на кілька годин у холодній воді. Можна вимочувати м’ясо всю ніч.

Після замочування м’ясо промивається, складається в казан або каструлю і заливають водою на 5 см вище і ставиться на вогонь. Після закипання вогонь потрібно зменшити, буде йти постійне утворення піни, її слід постійно знімати. Процес триває хвилин 10, після чого припиняється повністю.

Потім каструлю потрібно накрити кришкою і звести кипіння до мінімуму. Навіть якщо вода википить, не слід її підливати.

Скільки варити холодець

Після того як холодець закипить, його слід варити на маленькому вогні близько 5 годин. Через цей час в бульйон додаються неочищені, але ретельно промиті моркву, цибулю, коріння селери або петрушки. З спецій додаються перець запашний горошком і, обов’язково лавровий лист. Солимо за смаком, приблизно це може бути чайна ложка кам’яної солі.

Якщо вода значно википіла, доведеться додати її з чайника, так як рідина буде потрібна. Варити холодець далі ще години півтори. В цілому холодець вариться не менше шести годин.

Коли холодець зварився, проціджуємо бульйон через марлю або через друшляк. Непотрібні коріння, моркву і цибулю викидаємо, м’ясо розбираємо на дрібні шматочки руками. На м’ясорубці краще не прокручувати, інакше є ризик залишити кістки. У розділене м’ясо додається пропущений через прес часник. У заздалегідь підготовлений посуд розкладаємо м’ясну складову холодцю, потім заливаємо її бульйоном. Дуже акуратно все перемішується.

Скільки застигає холодець

Після того як всі розлито по лотках, страви слід дати повністю охолонути. Потім поміщаємо лотки в холодильник, краще всього на середню полицю. Якщо лотки накриті кришками, то можна поставити їх один на одного. Якщо кришок немає – можна накрити посуд обробною дошкою.

Правильно приготований холодець застигає близько 4-5 годин. Краще, звичайно, дати йому постояти в холодильнику ніч.

Перед тим як подавати страву на стіл, посуд з ним слід занурити на кілька секунд у гарячу воду, тоді холодець легко відокремиться від посуду. Нагріту таким способом посуд перевертають, підставивши для холодцю плоске блюдо.

Подавати холодець можна з хріном або гірчицею.

Відео по темі