Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Як правильно вибрати шампанське

Як правильно вибрати шампанське

Шампанське – справді унікальний напій, символ свята і розкішного способу життя. У Росії звикли вживати цей термін у відношенні багатьох газованих вин. Насправді ж справжнім шампанським є лише вироблене у французькій провінції Шампань. І справа тут не тільки в бренд, але і в технології.

Шампанське шампанському ворожнечу

Справжнє шампанське з’явилося у Франції ще в XVII столітті, коли винороби Шампані відкрили здатність місцевих білих вин при певних умовах давати піну. Поступово методика виробництва була доведена до досконалості, і сьогодні напої, створені за класичною технологією, вважаються найпрестижнішими. Тому справжні цінителі, безумовно, зупинять свій вибір на них.

Щоб отримати справжнє шампанське, у Франції змішують кілька сортів білого сухого вина, додають строго відведені кількість цукру і дріжджів, суміш розливають у пляшки, закупорюють їх пробкою і кладуть в підвал з певною температурою.

протягом півтора-трьох років вино повільно бродить, поки його не звільнять, щоб прибрати осад. Потім шампанське закупорюють знову, на цей раз вже остаточно, попередньо додавши в солодкі і напівсолодкі сорти ще цукру.

В такому напої – дуже багатий букет – не тільки з нотками цитрусових плодів і ягід, але і з горіховими, імбирними, квітковими та іншими складними тонами. І грає справжнє шампанське дуже довго, бульбашки можуть підніматися в келиху до півтора годин. Таке вино не може коштувати менше 600-700 рублів за пляшку. На етикетці обов’язково буде напис metodo classico або methode cap classique.

Ігристі вина, які в Росії чомусь теж прийнято називати «шампанськими», насправді зроблені дещо інакше. Для початку слід виключити дешеву «шипучку», примусово насичену вуглекислим газом. Таке «шампанське» з невиразним смаком можна виготовити і в домашніх умовах, використавши звичайний сифон, тому немає сенсу купувати в магазині.

Газовані вина середньої цінової категорії зроблені, як і справжнє шампанське, із суміші різних сортів. Відмінність в тому, що друге бродіння йде не в пляшках, а в металевих чанах. І процес насичення вуглекислим газом певним чином стимулюється, за рахунок чого вино «зріє» швидше, всього кілька тижнів. Однак сам газ – не привнесений ззовні, а саме утворився при бродінні.

Букет таких ігристих вин біднішими, ніж у класичного шампанського. У ньому переважають нотки фруктів, в основному цитрусових, іноді смородини, аґрусу. Однак багато сорту мають цілком прийнятною якістю. Наприклад, ряд кримських ігристих вин, італійські Asti, Lambrusco, Prosecco, Brachetto.

Вибір за якістю

За правилами, всі шампанське підрозділяється на три групи. Найчисленніша – champagne sans annee, тобто «без року». Такі вина найбільш доступні за ціною, на етикетці дійсно не вказаний рік урожаю, в назві відображено лише вміст цукру – sec, brut і т. п.

Більш дорогим і рідкісним є так зване вінтажне шампанське, французи називають його миллезимным (champagne millesime). Таке вино на 80% виготовляють з винограду одного врожаю в найбільш вдалі роки, витримують щонайменше 36 місяців після повторної ферментації.

елітним вважається шампанське з позначкою cuvee de prestige або cuvee speciale. Воно складається тільки з кращих сортів винограду, за особливою технологією, завжди позначається роком врожаю і має свою власну назву. Це, наприклад, Cristal від Louis Roederer, Cuvee Dom Perignon від Moet & Chandon, Sir Winston Churchill від Pol Roger.

Вибір по сорту винограду

Вважається, що особливо вишуканим смаком славляться шампанські вина з винограду сорту Шардоне. На їх етикетці стоїть маркування «біле з білих», тобто Blanc de Blancs.

Є також ігристі вина Blanc de Noirs, тобто «чорне із чорних». Вони зроблені з сортів Піно Меньє і Піно Нуар, мають більш виражений, насичений смак.

Якщо на етикетці немає цих написів, значить, шампанське було виготовлено з винограду і білих, і чорних сортів.

Вибір за змістом цукру

Є шість категорій шампанського, виділених за цим критерієм. Ultra-brut або Extra-brut міститься менше 6 грамів на літр, у Brut – менше 15, Extra-sec – 12-20, в Sec – від 17 до 35, в Demi-sec – 33-55, в Doux – більше 50.