Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Як правильно пити пиво лагер

Як правильно пити пиво лагер

Лагером іменують пиво, приготоване за допомогою низового бродіння і яке дозріває під час зберігання при низькій температурі. Воно відрізняється невеликою фортецею, легким смаком і золотистим або світло-бурштиновим кольором. Цей сорт пива ідеальний як для втамування спраги, так і для посилення смаку деяких страв.

Сорт пива лагер є сьогодні одним з найпопулярніших в світі – приблизно 85% всього існуючого пива приготовлено способом низового бродіння і тривалої ферментації, характерним для лагера. Практично всі різновиди цього пива містять хміль в невеликій кількості, тому такий напій вважається легким, має приємний м’який смак і аромат.

Лагер прийнято пити з прямих скляних келихів середнього розміру, хоча в Англії таке пиво часто подають у 500 мл ємностях. До речі, з винаходом цього сорту і прийшла мода на скляні бокали для пива – тільки в них можна було вдосталь намилуватися красивим золотистим або бурштиновим відтінком напою. Вважається, що саме пряма форма і тонке скло найбільш ідеальні для легких лагерів, такі келихи підсилюють сприйняття кольору і смаку пива. А ось сильно ферментовані різновиди лагера краще наливати в келихи, що звужуються до верху (форма тюльпана).

Процедура наповнення келиха пивом сорту лагер досить проста. Келих слід тримати під невеликим нахилом, а струмінь пива направляти в центр. Коли ємність буде практично наповнена, її потрібно поставити прямо, залишки пива струсити і вилити в келих, завдяки чому в ньому утворюється шапка піни, зайву частину якої можна зрізати ножем.

Головне, щоб келих був попередньо вимитий і добре сполоснут чистою водою, інакше залишки миючого засобу будуть перешкоджати утворенню піни чи ж можуть зовсім зіпсувати смак і аромат пива. Бажано також, щоб в ємності не було крапель води, тому келих слід попередньо протерти чистою тканинною серветкою.

Вживати лагер прийнято виключно холодним. Вважається, що тільки при температурі 5-8оС пиво такого сорту здатне повністю розкрити всі свої смакові якості. Келихи, які будуть наповняться напоєм, також бажано попередньо охолодити до аналогічної температури.

Незважаючи на те, що лагер добре втамовує спрагу завдяки своєму легкому і м’якому смаку, поспішати з його вживанням не варто. Перший ковток справжні поціновувачі такого напою рекомендує потримати кілька секунд у роті, щоб повною мірою відчути смак усіма рецепторами мови. А після проковтування – не закушувати його тут же, а насолодитися смаком пива.

Що стосується закуски, то вона повинна бути такою ж легкою, як і саме пиво лагер. Відмінно підійдуть будь-які морепродукти: раки, креветки, краби, кальмари і т. п. Приготовані вони можуть бути самими різними способами – від смаження на грилі до гасіння.

Світлий лагер підійде до будь-якої жирної риби або м’яса, солодких соусів. Темний – складе гідну пару до пасти з томатами і базиліком. А більш міцний пліч-бір ідеально поєднується з тайської, японської, мексиканською кухнею. Пряні і гострі страви – чудова закуска до такого напою. Пиво необхідним чином освіжить смакові рецептори, втамує спрагу і в той же час не зіпсує смак частування.

Втім, сорт пива лагер не настільки вимогливий до закусок, як, наприклад, портер або стаут. Його цілком можна вживати і з салатом з курки і морепродуктів, і з гамбургерами, і з ковбасками і тушкованою капустою, як люблять робити це в Німеччині.