Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Їжа / Як правильно дегустувати чай

Як правильно дегустувати чай

Дегустація – найважливіший етап визначення якості будь-якої харчової продукції. Дегустатори існують для всіх видів продуктів і напоїв: вина, для сиру, для молочних та м’ясних продуктів. Зрозуміло, свої дегустатори є і для чаїв. Їх на англійський манер називають титестерами.

Як проходять чайні дегустації? Існує традиція, що стала з роками, відміряти не більше 3 г сухого чайного листа від кожного сорту, щоб тітестер зміг скласти найбільш повне уявлення про смакові якості і аромат напою. Кожен сорт зважують на вагах, щоб забезпечити максимальну точність проби. Після цього сухі листя поміщаються в керамічні або порцелянові заварювальні гуртки, нагадують китайські гайвані. Листя заливаються водою потрібної температури. Кількість води не перевищує 125 р. Через 3-4 хвилини в піали зливається заварка зелених чаїв, які не можна наполягати занадто довго. Через 5-7 хвилин по піалах розливають сорти чорного і червоного чаю.

Готовий настій не п’ють відразу. Для початку потрібно відкрити заварочную кухоль, в якій залишився розварений чайний лист, злегка струсити її і понюхати чайну суміш. Заварка дає особливий, ні з чим не порівнянний аромат. Його завжди оцінюють, перш ніж пити чайний настій. Також деякі титестери пробують листя на смак: хороші сорти їстівні, а готова заварка не володіє неприємним або гірким присмаком. Потім чай дегустується так, щоб настій стосувалося неба. Це необхідно для найкращого розкриття смакового букета. Обов’язково оцінюється колір настою: у хороших китайських чаїв настій має прозорий і легкий колір, в якому переважають медові, жовтуваті і зеленуваті відтінки. Якщо настій мутний, це означає, що чай неякісний або занадто довго зберігався.

Комусь може здатися, що всі чаї приблизно однакові, якщо вони не відрізняються один від одного сортом. Це не так: навіть напій одного і того ж сорту може відрізнятися ледве помітними нотами смаку і запаху, так як все це безпосередньо залежить від умов, в яких були вирощені і зібрані ті самі три верхні листочки чайного куща. Більше того: якщо поруч з плантацією розквітло якесь дерево, чай може ввібрати запах квітучих рослин і придбати абсолютно унікальний аромат.

Зрозуміло, звичайні любителі якісного напою не будуть кожен раз проводити непросту процедуру дегустації нового сорту, але ви цілком можете придбати чай, який не пробували раніше, а знання деяких правил допоможе максимально об’єктивно оцінити його смакові достоїнства.