Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Їжа / Священна цампа або просто толокно

Священна цампа або просто толокно

Проросле зерно – це відомий природний стимулятор. Його властивостями здавна користувалися багато народів при приготуванні їжі. Одним з найдавніших продуктів, основою якого є перемелене пророщене зерно, і є цампа, талкан, талган або по-російськи толокно.

Все більша кількість стародавніх рецептів страв з злаків визнаються дієтологами найбільш корисними для людського організму. І ті виробники здорового харчування, які бажають сьогодні йти в ногу з часом, вже міркували, що пора поповнити асортимент супермаркетів такими продуктами. Так на полицях багатьох магазинів у відділі хлібобулочних виробів, серед різновидів борошна, можна зустріти сьогодні «живу їжу». В основному це мелені пророщені злаки під назвою «Талкан»: пшеничний, вівсяний, ячмінний, житнього та їх суміші.

талкан відрізняється від звичайної борошна

Треба сказати, що продукт не дешевий хоча упаковка вагою всього 400 г, а вміст на перший погляд нічим не відрізняється від звичайної борошна. Насправді талкан буває різних помолів, але навіть самий дрібний має консистенцію більш грубу і розсипчасту, ніж борошно. Пояснюється це просто – для приготування талкана використовуються зерна, що не пройшли процес обмолоту і зберегли більшу кількість харчових волокон, мікроелементів і вітамінів, які при обмолоті видаляються разом з оболонкою.

Велику поживну цінність продукту надають пророщені зерна тих же злаків. Відрізняється талкан від борошна і за смаковими якостями. Оскільки перед подрібненням зерна обсмажуються, талкан в результаті набуває приємний горіховий акцент. Однак якщо доповнювати їм звичайні традиційні каші, цього смаку можна і зовсім не відчути. Залежно від ступеня помелу, талкан використовується без попередньої теплової обробки або просто заливається гарячою водою.

Все нове – добре забуте старе

Як часто буває з відомим стравою, воно з якихось невідомих законів з’являється одночасно в кухнях різних народів. Лінгвісти і досі сперечаються про те, закономірність чи випадковий збіг, що подрібнені зерна злакових мають співзвучну назву у слов’янських народів і тюркомовних. У росіян це толокно, хакасів, алтайців — талкан, у казахів – тал?ан, у тувинців – талган.

Однак якщо слов’яни найчастіше робили толокно з вівсяних зерен, то жителі Тибету тисячоліттями готували його саме з ячменю і називали цампой. Досі ячмінна цампа – це головна їжа тибетських і бурятських лам. Особливо в період медитації, коли вони на кілька тижнів можуть відсторонитися від зовнішнього світу і тільки вдихати аромат їжі Богів. По-тибетськи прийнято заварювати цампу бадановым чаєм, додавати до неї солі і молока.

Цампа століттями служила основою харчування кочових народів. Вважається, що воїни монголо-татарського війська могли в далеких походах і під час багатоденної полювання харчуватися тільки цампой, яка розводиться до стану рідкої кашки водою зі струмка. Головне достоїнство такої їжі – простота приготування і високі поживні властивості. Недарма безцінна цампа дозволяє зберігати здоров’я, недюженную силу і енергію людям навіть в умовах високогірного Тибету.

Жива їжа сьогодні

Будь-який з видів талкана – це джерело вітамінів і мінералів, джерело складних вуглеводів, які надовго дають відчуття ситості і в той же час легкості. Низька калорійність продукту вже оцінена по достоїнству усіма, хто вступив у нерівний бій із зайвою вагою. Літні люди з допомогою цього продукту позбавляються від запорів. Всього пара чайних ложок талкана, запиті водою за 15 хвилин до їжі змушують активізувати кишечник і вивести з організму шлаки і токсини.

Для більш насиченого смаку можна змішати талкан з йогуртом або сиром, додати його в готову кашу, суп, чай, молоко. Випічка буде корисніше, якщо додати талкан в борошно. Зовсім не обов’язково купувати талкан в магазині. Адже технологія його приготування проста і доступна. Зерно потрібно перебрати, промити, залишити для набухання, а потім підсушити і підсмажити до золотистого відтінку. Зробити сьогодні це можна в духовці при 200 градусах. Жорна, які використовували в старовину для подрібнення зерен, цілком можна замінити кавомолкою.