Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Скільки часу і як варити компот з яблук

Скільки часу і як варити компот з яблук

Яблука – це, мабуть, найпоширеніші фрукти на території Росії. З-за великої кількості екзотики на прилавках ми часом забуваємо про користь своїх, вітчизняних продуктів. Іноді незайвим буде згадати про те, що велику користь приносять плоди, вирощені саме в місці проживання. А переваг у наших яблук нітрохи не менше, ніж у імпортних фруктів: вони містять вітаміни групи В, А, С, а також безліч необхідних мікроелементів: фосфор, калій, залізо. При приготуванні компоту з яблук корисні речовини здебільшого зберігаються, а час на приготування йде зовсім небагато.

Як приготувати компот із свіжих яблук

Для компоту підійдуть будь-які плоди, навіть трохи зіпсовані. Спочатку їх слід добре промити, потім видалити підгнилі місця, а потім розрізати на часточки. З шматочків видаляються насіння. Підготовлені таким чином яблука складаються в каструлю і заливаються холодною водою.

Пропорції продуктів можуть бути самими різними, класичний варіант – на 700 грамів яблук знадобиться півтора літра води і півсклянки цукрового піску.

Каструля поміщається на вогонь і її вміст доводиться до кипіння, потім додається цукор. Киплячий компот можна варити 10-20 хвилин, але для збереження вітамін найкраще прибрати каструлю з вогню і дати компоту просто настоятися протягом 20 хвилин. Можна обгорнути каструлю.

Урізноманітнити смак яблучного компоту допоможуть будь-які добавки: можна покласти в напій при варінні цедру лимона або цедру апельсина, трохи кориці або листя м’яти.

Варто нагадати, що яблука чудово поєднуються з будь-якими іншими ягодами і фруктами – малиною, чорницею, полуницею, чорноплідної горобини, грушами, сливою.

Як варити компот з сухофруктів

Щоб приготувати компот з сухофруктів (сушіння) нам знадобиться 1 кілограм сушених яблук, цукор – 4 склянки, води – 5 літрів, сік лимона і 3-4 ложки мигдалю.

Перед приготуванням сухофрукти промиваються, потім заливаються гарячою водою, в каструлю додається цукор і вариться наш компот приблизно 45 хвилин. Якщо у сухому компоті містяться не тільки яблука, але й інші фрукти, то слід пам’ятати, що варяться довше всього саме яблука і груші, а тому і закладаються вони в першу чергу. Курага ж вариться відносно недовго – хвилин 15, а тому і додавати її в компот потрібно за 15 хвилин до готовності.

Готовий напій остуджується, потім проціджують і розливають по склянках. Зверху додається подрібнений мигдаль.

Як варити компот на зиму

Яблука для домашніх заготовок вибираються без пошкоджень, злегка недостиглі, щоб вони не розвалилися при варінні. Занадто зелені плоди не будуть мати вираженого смаку і аромату. В одну банку закладаються яблука одного сорту.

Плоди ретельно промиваються, якщо шкірка дуже щільна, то її бажано зрізати. Видаляється серцевина, а самі яблука ріжуться часточками. Якщо яблучка дрібні (наприклад, ранетки), то вони використовуються повністю.

Щоб компот вийшов красивим, а яблука не потемніли, їх поміщають в підкислену або підсолену воду, але вони повинні в ній перебувати не більш півгодини.

Потім підготовлені плоди треба бланшувати. Якщо цього не зробити, то при стерилізації компоту яблука зменшаться і в банку буде більше рідини, ніж фруктів. Плоди бланшують, помістивши їх у друшляк, який поринає на 7 хвилин в каструлю з киплячою водою. До речі, цю воду потім добре використовувати для приготування сиропу.

заздалегідь Вимиті банки обдають окропом і в них по плечики закладаються яблука, потім вони заливаються сиропом. Заливка повинна доходити до краю банок 2 сантиметри. Сироп готується з розрахунку склянку цукру на літр води.

Після того як яблука укладені і залиті сиропом, банки потрібно стерилізувати. Трилітрові стерилізуються півгодини з моменту закипання води, літрові – 20 хвилин. Потім банки закочуються металевими кришками і в перевернутому вигляді, вкриті ковдрою, залишаються для повного остигання.

Але існує і швидкий спосіб приготування компоту з яблук на зиму. У цьому випадку цукру повинно додаватися в сироп вже більше – на літр води – 300-350 грамів. Яблука так само вкладаються в банки по плічка і заливаються до самого верху сиропом. Витримуються залитими хвилин 5, потім сироп зливається в каструлю і доводиться до кипіння. Весь процес повторюється ще раз. На третій раз банки заливаються сиропом таким чином, щоб частина його пролилася через край. Потім звично закочуються залізними кришками і перевертаються до охолодження.

Компот з яблук – не тільки прекрасний утамувач спраги, але ще і лікувальний продукт. З його допомогою лікують захворювання нирок, шлунка, печінки і сечового міхура. Його п’ють при анемії і гастриті.

Показаний яблучний компот при схудненні, так як він містить всього 85 кілокалорій і істотно прискорює обмін речовин.

Відео по темі