Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Спорт і фітнес / Що спільного між кросівками і макаронами?

Що спільного між кросівками і макаронами?

Більшості новачків у спорті біг є самим доступним способом підтримувати форму, тому що, нібито, крім кросівок і бажання для занять нічого не потрібно. Насправді, техніку бігу треба ставити і відпрацьовувати так само, як румунську тягу(1) в тренажерному залі або батман тандю(2) біля балетного станка.

Крім того, щоб тренуватися регулярно, для досягнення відчутних результатів потрібно не допускати типових помилок початківців бігунів. Ось основні з них:

1. Взуття не за розміром.

На відміну від іншої спортивного взуття, кросівки для бігу повинні бути на 1,5-2 розміри більше звичайного. В іншому випадку, бігун ризикує отримати відбиті пальці на ногах і больові відчуття. П’ята повинна бути жорстко зафіксована, ні в якому разі нога не повинна «бовтатися».

2. Неправильна техніка бігу.

Зараз існує безліч онлайн-ресурсів, книг, каналів на Youtube, де можна почерпнути інформацію про те, як треба бігати, і «як ні в жодному разі» бігати не можна. В загальних рисах – треба намагатися бігти легко і ставити ногу під центр ваги, щоб зменшити навантаження на суглоби і не отримати травм. Вчіть матчастину.

3. Слабка фізична підготовка.

Для ефективного бігу потрібно тренувати не тільки ноги, але і весь корпус тіла. Варіантів безліч: йога, плавання, силові тренування в залі, підійдуть і прості вправи з власною вагою, виконувати які можна де завгодно – підтягування, віджимання, планки.

4. Різке нарощування обсягів.

Для досягнення прогресу потрібно чергувати періоди зростання навантаження з періодами стагнації, і збільшувати навантаження поступово. Виснажливі тренування до «потемніння в очах» не приведуть до бажаного прогресу, а лише виведуть з ладу на кілька тижнів.

5. Занадто теплий одяг.

При виборі одягу для пробіжки, керуйтеся наступним принципом: при виході з будинку має бути відчутно прохолодно. Через 1-1,5 км ви разогреетесь, і поддетый під вітровку светр стане перешкодою для комфортного заняття.

6. Відсутність контролю над пульсом.

Підвищена мотивація може «загнати» вас до різкого стрибка тиску і нудоти. Контролювати пульс можна з допомогою відповідних додатків для смартфонів і гаджетів.

7. Неспортивну харчування.

Щоб енергії, отриманої від прийому їжі, вистачало на повноцінне тренування, потрібно дотримуватися певний баланс білків, жирів і вуглеводів. Крім того, не можна безпосередньо перед пробіжкою пити каву, вживати напередодні занадто жирну і важку їжу, а також їжу, надмірно багату клітковиною.

Найважливішим «цеглинкою» у вашій самостійно вибудуваній системі тренувань стане продумана схема живлення. Є кілька непорушних правил, дотримуючись яких, ви зможете підібрати свій оптимальний раціон:

1) Рекомендується з’їдати одну або дві порції складних вуглеводів на день у вигляді кус-куса, рису, цільнозернового хліба або пасти. Відновити сили після ударної роботи м’язів допоможуть страви з вмістом нежирного м’яса в поєднанні з овочами. Потрапляючи в організм, вуглеводи засвоюються і перетворюються в глікоген, який живить м’язи, а білки допомагають їм відновлюватися після навантажень.

2) Всі прийоми їжі для тих, хто бігає, діляться на три групи: перед пробіжкою, після пробіжки і страви з вашого повсякденного меню.

3) Після тренування відкривається, так зване, «вуглеводне вікно» – перший годину після пробіжки, коли організму потрібно відновити потрібний рівень глікогену. Але ні в якому разі не потрібно використати цей час для поїдання мучного, солодкого та інших джерел быстроусвояемых вуглеводів. Жирна та солодка їжа перевантажує печінку, обмін речовин, при цьому, сповільнюється.

4) Не потрібно намагатися поміняти харчування цілком і відразу. Почніть носити з собою в сумці фрукти, горіхи і пляшку води для перекусів, привчіть себе до думки, що почуття голоду можна відчувати тривалий час.

Не бігайте на голодний шлунок. Навіть якщо пробіжка вранці снідати потрібно обов’язково.

Один з продуктів, який так люблять бігуни – це паста. Вона володіє низьким глікемічним індексом(3), і дає енергії на кілька годин вперед. Саме тому непорушною традицією проведення марафонів по всьому світу є паста-паті, яку організовують напередодні забігу. Корисними властивостями володіє тільки паста з борошна твердих сортів, яка відома в Італії під назвою SEMOLA DI GRANO DURO. Ця борошно містить багато протеїну і відрізняється насиченим жовтим кольором, паста з неї виходить особливо смачною. Хороший приклад такої пасти – продукція Barilla, яка впродовж багатьох років є пастою №1 в Італії.

Напевно, ви вже й самі відповіли на заголовний питання цієї статті – кросівки і макарони об’єднує любов до бігу, бажання вдосконалюватися і рости над собою, бути краще з кожним днем. Як можна більше читайте, вивчайте і не бійтеся задавати питання більш досвідченим однодумцям – освоївши 5 км за місяць, через рік і ви, можливо, пробіжите свій перший Московський Марафон.

В цьому році компанія Barilla знову організовує традиційну паста-паті напередодні Московського Марафону. Захід пройде 19 вересня, а вже 20 вересня, в 8-30 ранку на Набережній Москви стартує головне бігове подія в Росії. Прийти на паста-паті можуть всі зареєстровані учасники марафону.

[1] Широко відоме вправа для опрацювання задньої поверхні стегна

[2]Тренування виставляння ноги на носок в балеті

[3] Показник впливу продуктів на рівень цукру в крові