Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Шампанські і ігристі вина: вчимо різницю раз і назавжди

Шампанські і ігристі вина: вчимо різницю раз і назавжди

Приблизно до 15 століття шампанськими вважалися всі вина: білі, червоні, сірі. Свою назву вони дістали на честь провінції Шампань. Протягом століть ченці намагалися поліпшити якості, змішуючи сорти винограду. Найголовніший новатор – будинок П’єр Періньон. Смак ігристих вин поліпшувався, з’являлися його різновиди. Зараз на прилавках магазинів напої представлені в широкому асортименті.

Поява шампанських вин випадково. Фахівцями було помічено, що при підвищенні температури в приміщення деякі напої починали активно бродити, а вуглекислий газ розчинявся в них, так як йому було нікуди вийти. При розтині теплого ігристого вина відбувається як би невеликий вибух, який викликаний вырывающимися бульбашками.

Так як експерименти з винами відбувалися в багатьох містах і країнах, виникла плутанина, після чого був випущений закон, в якому було написано, що шампанськими винами називаються лише ті напої, які були зроблені саме в провінції Шампань. Інші провінції Франції вже не мали права називати свої вина шампанськими, їм на зміну прийшло визначення «ігристе».

В Іспанії ігристі вина мають назву «Cava», у Німеччині – «Sekt», ну а в Росії та деяких інших країнах напій так і продовжує носити назву «шампанське». Нерідко це призводить до деякої плутанини при виборі напою до певної страви.

Технологія виробництва шампанських та ігристих вин так само різниться, як і сорти винограду, що використовуються в якості сировини. Найбільш часто для виробництва шампанського використовуються сорти: піно нуар, піно меньє, шардоне. При цьому різновиди винограду можуть змішуватися в різних пропорціях, що надає напою велику вишуканість.

Як правило, для шампанських вин використовують злегка недозрілий виноград, в якому мало цукру. Сік віджимають і поміщають в бочки для бродіння. Вторинне бродіння відбувається у пляшках. Винороби ретельно дотримуються технології.

На відміну від шампанських вин ігристе проводиться з абсолютно будь-яких сортів винограду, але частіше використовують: шардоне, аліготе, рислінг, піно блан і. Ігристі вина можуть бути виконані методами: шампанським, Шарму, а також шляхом газування. Метод газування відноситься до найдешевшим, тому вино має цілком низьку вартість, але і шляхетність смаку воно не відрізняється.

Крім цього шампанські вина відрізняються терміном витримки. Коли перші витримують близько 18 місяців, другі готові до вживання вже через 15. Власне, термін витримки деяких вин може бути як більше, так і менше.

Неякісні ігристі вина виробляються з другосортного винограду, а іноді й зовсім з бракованого давленого, тому вони мають не дуже приємний смак, слабку гру бульбашок, непоказний колір. Незважаючи на те що багато з них відповідають вимогам ГОСТ, вони не завжди відрізняються безпекою. Вживання неякісних алкогольних напоїв веде до серйозного отруєння.

Купити найкращі шампанські і ігристі вина ви завжди можете в мережі магазинів «Азбука Смаку». У нас в наявності як елітні, так і звичайні варіанти напоїв за прийнятними цінами. Ми стежимо за реалізованою продукцією, з особливою увагою підходячи до кожного товару. Купуючи у нас, ви можете бути впевнені, що напої відповідають всім необхідним вимогам, мають неперевершений смак, аромат, а також гру бульбашок, що особливо важливо для істинних гурманів.