Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Напої / Секрет чарівних бульбашок

Секрет чарівних бульбашок

Напої, насичені вуглекислим газом, прийнято називати газованими. Їх головний секрет полягає в так званій «ігристості». По суті, вуглекислий газ – це те, за що ми так любимо газовану воду, адже це і є ті самі лопающиеся у роті бульбашки. Багато хто з нас п’ють газовані напої, але не всі знають, кого прийнято вважати винахідником газованої води, і який вплив ці напої впливають на наш організм. Спробуємо знайти відповіді на ці та багато інших питання в нашій статті.

Винахідником вуглекислого газу є англійський хімік Джозеф Прістлі, який у 1767 році увійшов в історію як «виробник» першої пляшки газованої води. Через три роки шведський хімік Торбьорн Бергман розвинув ідею англійського колеги і винайшов пристрій, що дозволяє виробляти газовану воду у великих кількостях – сатуратор. Сатуратор – апарат, який під тиском насичує воду вуглекислим газом.

Пізніше в гонитві за різноманітністю смаку газованої води, деякі фірми-виробники почали випускати воду з домішками ягідних і фруктових натуральних соків, а в 1833 році в воду стали додавати лимонну кислоту, що дозволило назвати новий напій «лимонадом».

Історія появи різноманітних газованих напоїв не стояла на місці, а свій внесок в розроблення нових рецептів вносили навіть фармацевти. Наприклад, знамениту Coca-Cola в 1886 році створив аптекар з Атланти Джон Пембертон: він приготував смачний і ароматний сироп карамельного кольору, а потім в аптеці по сусідству змішав його з газованою водою. Так почалася історія популярного напою з світовим ім’ям.

Сьогодні ж газовані напої популярні в багатьох країнах по всьому світу, і багато хто з нас задаються питанням, чи вуглекислий газ в напоях який-небудь вплив на організм людини. Професор РНІМУ імені Н.І. Пирогова, лікар-гастроентеролог Сергій Вікторович Бельмер стверджує: «Вуглекислий газ, спеціально підготовлений для використання в харчовій промисловості, в тих кількостях, в яких він міститься в газованих напоях, абсолютно безпечний для здорових людей. До того ж, частина вуглекислого газу випаровується при відкриванні пляшки з газованою водою, а більша кількість залишилися в пляшці бульбашок зникає, поки ви п’єте напій. Таким чином, тільки незначна кількість пухирців потрапляє у шлунково-кишковий тракт».

Проте існує ряд захворювань (гастрит, виразкова хвороба), при яких прописується спеціальна дієта, де в список протипоказань потрапляють не тільки напої, що містять газ, включаючи квас і мінеральну воду, але і всі гострі, солоні, жирні, копчені і смажені продукти.

У цілому ж, за словами С. В. Бельмера, здорова людина може без побоювання включити помірне споживання газованих напоїв у свій збалансований раціон. При цьому краще віддавати перевагу напоям від перевірених виробників з світовим ім’ям. Адже практично будь-який напій на 85-99% складається з води, а її якісне очищення і підготовка – дуже дорогий процес, який можуть дозволити собі лише великі і серйозні виробники. Насолоджуйтеся смаком по-справжньому якісної газованої води!