Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Їжа / Рецепти салатів олів’є

Рецепти салатів олів’є

Оригінальний рецепт салату олів’є, придуманий французом Люсьєном Олів’є, шеф-кухарем московського ресторану «Ермітаж» ще в XIX столітті, дуже відрізнявся від сучасного. Він містив велику кількість інгредієнтів: від телятини, філе рябчика, ракових шийок, білих грибів до селери, маслин, оливок, вишні і маринованого аґрусу. Після того, як шеф-кухар іншого ресторану пригостив своїх відвідувачів салатом «Столичний» зі схожою рецептурою, Олів’є зайнявся пошуком нових ідей для свого страви. Але його таємниця пішла разом з ним, а люди стали готувати салат з запам’яталися їм інгредієнтів.

Рецепт класичного салату олів’є

Нинішня версія олів’є, по всій видимості, сталася в радянський час, коли недоступні і дорогі продукти замінювалися тими, які можна було купити. Так у складі салату з’явилися зелений горошок, моркву і ковбаса. Але саме ця рецептура є сьогодні найпопулярнішою.

Отже, щоб приготувати салат олів’є по-радянськи, нам знадобиться: 7 відварених картоплин, 5 морквин, 6 варених яєць, 6 консервованих огірків, 300 грамів вареної ковбаски, банку консервованого горошку, 100 грамів сметани і 200 грамів майонезу.

Всі інгредієнти нарізати дрібно кубиками, можна вручну, можна комбайном, як варіант – за допомогою яйцерізки. Потім все перемішується, солиться, заправляється сметанно-майонезним соусом.

Смак цього салату знайомий практично всім ще з дитинства, але якщо хочеться урізноманітнити меню, скуштувати чогось нового, читаємо наступні за цим рецепти.

Рецепт салату олів’є з печерицями

Цей варіант салату готується з наступних продуктів: 4 варені картоплини, 4 варених яйця і 4 солоних огірочка, а також 1 варена морквина, 1 цибулина, 1 баночка горошку, печериці свіжі в кількості 200 грамів і майонезу 150 р.

Як приготувати олів’є з грибами. Яйця, огірки, картопля і морква нарізаються за звичаєм кубиками. Гриби і цибулю нашаткувати дрібно, потім обсмажити до зарум’янювання на рослинному маслі. Додати засмажені гриби до інших нарізаним продуктів, туди ж приєднати консервований горошок і майонез, все перемішати.

Як варіант можна мариновані огірочки замінити маринованими ж або солоними грибами в класичному салаті олів’є.

Салат олів’є з сьомгою

Для цього трохи незвичайного салату нам будуть потрібні: 200 г філе слабосоленої червоної риби (лосося, сьомги або форелі), 4 відварних картоплини, 5 варених яєць, 2 огірка, неодмінно свіжих, 1 або 2 варені морквини, банку горошку, 200 г майонезу, пучок петрушки і кілька пір’їн цибулі.

Як приготувати олів’є з рибою. Картопля, огірки, морква і рибне філе традиційно нарізаються кубиками. Жовтки відокремлюють від білків. Білки також нарізаються кубиками або на яйцерезке, а жовтки натираються на тертці. Обсушуємо горошок, шаткуємо зелень. Майонез змішайте з жовтками, інгредієнти салату з’єднати, заправити цим соусом. Все акуратно перемішати.

Рецепт олів’є з куркою і оливками

Для цього салату візьмемо половину банки консервованого горошку, 100 г оливок без кісточок, 4 варених яйця і картоплин, 1 консервованому і свіжого огірка, 1 варену моркву, відварену курячу грудку і 100 г майонезу, пучок зелені.

Як приготувати олів’є з куркою. Всі продукти, як завжди, нарізаємо кубиками. Зелень шаткуємо. Оливки слід обсушити і нарізати кільцями. Горошок теж потрібно обсушити. Всі з’єднуємо в одному посуді, солимо-перчимо, присмачую майонезом і перемішуємо.

Рецепт олів’є з яблуками і яловичиною

Для того щоб приготувати такий салат, відваримо 300 г яловичини, 4 картоплі і 5 яєць, а також 1 морквину. Ще нам знадобиться 3 солоних огірка, 1 яблуко, 1 цибулина. Не обійтися без 100 г горошку і 150 г майонезу.

Як приготувати олів’є з яблуками. Кубиками нарізати м’ясо, картопля, морква, огірки і яйця. Подрібнену цибулю слід обдати окропом. Горошок треба обсушити. Яблуко очищаємо, вирізаємо серцевину, теж нарізаємо кубиками. Всі підготовлені таким чином продукти з’єднуємо, перемішуємо і заправляємо майонезом.

По популярності олів’є навряд чи коли-то поступиться в рейтингу своє місце іншим салатів. Але готувати його можна за різними рецептами, привносячи щоразу в його смак якісь нові нотки.

Відео по темі