Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Їжа / Пироги на Різдво

Пироги на Різдво

У Різдво, світле та радісне свято, на стіл прийнято ставити пиріжки, пироги, кулеб’яки. Традиція готувати на Різдво випічку зародилася в Європі і припала до душі росіянам. Як тісто, так і начинки для пирогів можуть бути самими різними.

Пироги на кефірі

Що може бути смачніше пишних здобних пирогів? Тісто для них буває листове, сметанне, сирне, на кефірі. Для пиріжків на кефірі знадобиться 0,5 літра кислого молока або кефіру, 3 дієтичних яйця, по 1 чайній ложечці соди і солі, 1 столова ложка цукру, 2 ложки олії, борошно.

Борошно просіюють через сито. Інгредієнти змішують і поступово до них підсипають борошно. Замішують круте тісто, вимішують його руками і ставлять на 40-60 хвилин в тепло для расстойки. До такого тесту підійде сирна начинка з 0,5 кг сиру, 5 столових ложок цукру і 1 яйця. Пироги на кефірі обсмажують в рослинному маслі.

Дріжджові пироги

Верх кулінарного мистецтва, без сумніву, дріжджове тісто. Рецептів його приготування багато, ось один з них:

– 1/2 л молока;

– 2 ложки олії;

– 3 яйця;

– пів пачки маргарину;

– 10 г сухих дріжджів;

– 1 кг борошна;

– сіль і цукор за смаком;

В теплому молоці розводять дріжджі, коли вони розійдуться, в суміш додають інші продукти, замішують не дуже круте тісто, закривають його рушником і ставлять у тепло для бродіння. Через дві години роблять першу обминку, після того, як тісто підніметься вдруге, можна випікати пироги.

Для дріжджового тіста підходить абсолютно будь-яка начинка, наприклад, м’ясна: 500 г м’яса нарізають невеликими шматочками і тушкують до готовності на слабкому вогні, потім його пропускають на м’ясорубці. Ріпчасту цибулю обсмажують на рослинному маслі і кладуть фарш. Додають спеції – сіль, перець, за бажанням кладуть рис. Дріжджові пироги готують і в духовці, і на сковороді.

Пиріг з яблук

Доречний буде на різдвяному столі яблучний пиріг. Для тіста знадобиться: вівсяні пластівці – 80 г, цедра лимона, борошно – 250 г, молоко – півсклянки, масло вершкове – 100 г, сода, погашена лимонною кислотою, трохи ваніліну і солі. Для начинки: яблука – 3 шт, цукор – 3 столові ложки, кориця. Геркулес перемелюють в блендері в дрібну крихту, до них додають сухі компоненти і розм’якшене масло, все перемішують. Потім в масляний суміш вливають молоко, замішують тісто і ставлять його в холодильник на 20 хвилин.

Для начинки яблука труть на крупній тертці, посипають їх цукром і корицею. Виймають тісто з холодильника, розкочують в тонкий пласт, викладають на нього начинку, згортають тісто рулетом, нарізають його на невеликі шматочки, складають їх щільно в форму для випічки, зверху посипають цукром. Пиріг випікають в духовці 35 хвилин при температурі 200°C.