Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Новий рік / Новорічне застілля в різних країнах

Новорічне застілля в різних країнах

Запрошуємо вас здійснити чарівне передсвятковий подорож: за лічені хвилини ви відвідаєте кілька країн і по гідності оціните розмах новорічного застілля в кожній з них.

Інструкція
1
Мрієте внести різноманітність у традиційне святкове меню, але не уявляєте, чим саме замінити або хоча б доповнити салат олів’є, оселедець під шубою і м’ясо по-французьки? Цілком можливо, запропонований кулінарний вояж наведе вас на думку. Спектр світових гастрономічних новорічних вишукувань неймовірно широкий, і варіантів, здатних задовольнити як м’ясоїда, так і суворого вегетаріанця, більш ніж достатньо. Важливо ще і те, що більшість цих святкових страв зовсім не вимагає значних фінансових і тимчасових витрат.
2
Франция

Імениті ресторани у новорічну ніч прагнуть перевершити один одного в розкішному меню ви побачите страви з фуагра, чорними трюфелями, спаржі в різних хитромудрих варіаціях, устриці, найдорожчі сири і, звичайно, шампанське. Сімейний святковий стіл пересічного француза, звичайно, виглядає скромніше, проте місцеві жителі в цьому випадку намагаються особливо не економити, тому що зустріти Новий рік скромно – значить і прожити його так само. Неодмінний учасник всього новорічного меню будь-якого рівня у Франції – шоколадне поліно (той самий різдвяний бісквітний рулет). Прикрашаючи його, господині дають волю фантазії, вибудовуючи з ягід, горіхів, цукатів справді високохудожні композиції.

3
Італія

У цій країні до настання Нового року різдвяні кулінарні пристрасті зазвичай стихають. І тим не менш проспати останнім святкове застілля року (по суті перетікає в перше) тут точно не вдасться. По-перше, італійці до ранку будуть запускати петарди і феєрверки, свято вірячи, що цей гуркіт і ілюмінація відлякують злих духів від їх будинків, країни та світу в цілому. По-друге, новорічне застілля тут все ж ніхто не відміняв і святкують його з відомим розмахом. Найчастіше свято організовують складчину: гості і господарі домовляються, хто і за що відповідає. На столі зазвичай присутній паста (як і завжди), найчастіше конкильоне – “черепашки” з рікоттою, також піца, печені боби або суп із сочевиці. Завершує новорічну трапезу паска – паннетоне – в ідеалі домашнього виробництва, за якістю якого судять про кулінарному майстерності господині.

4
Польша

Багато новорічні обряди цієї країни прийшли з Середньовіччя. А ось вбрана ялинка стала атрибутом свята лише в XIX столітті: до цього її місце займав красиво прикрашений сніп соломи, який має різдвяне походження. На новорічному столі обов’язково повинна бути присутня зайва тарілка для нежданого гостя, якого слід обов’язково нагодувати. Тим більше що стіл у цю ніч просто ломиться від страв. Згідно традиції на ньому має бути 12 страв, серед яких бігос (м’ясо, тушковану з капустою), кутя з пшениці, пампушки, вареники і навіть борщ. На новорічний стіл слід поставити оселедець: згідно старої польської традиції кожен гість за столом під бій курантів з’їдає на щастя хоча б маленький шматочок. Обов’язковою стравою такого застілля також є запечений короп – символ родинного достатку і процвітання.

5
Норвегія

Маленькі норвежці в новорічну ніч чекають подарунків зовсім не від Діда Мороза, а від… кози! Тому ввечері діти кладуть у свої черевички та чобітки сухі колоски вівса, а вранці з захопленням виявляють там довгоочікувані новорічні подарунки. У Норвегії кози у великій пошані: згідно з легендою король Олаф Другий врятував поранену козу, вилікував її і відпустив. Після чого розумна тварина щоночі приносила рятівнику рідкісні цілющі рослини, неабияк поповнюючи таким чином список народних ліків від різних хвороб. Що стосується новорічного застілля, яке зазвичай носить сімейний характер, то воно не відрізняється особливою вишуканістю. Однак вибір страв цілком пристойний: це і дуже смачне пряне печиво, і ковбаски, і свинні реберця, і ніжна сьомга, і обов’язково слабосолона оселедець.

6
Китай

Зауважимо, що в цій країні Новий рік зустрічають за місячним календарем, тобто не пізніше звичного нам 1 січня. Причому день його настання кожен рік змінюється. У 2015 році – році Синьою Кози (або Вівці) Новий рік прийде на китайську землю 19 лютого. Кожне з традиційних новорічних страв цієї країни має певне значення: довга локшина, яка неодмінно присутня на святковому столі, символізує довге благополучне життя, курка – удачу, качка – вірність.

Деякі страви їдять на Новий рік з-за схожості їх звучання зі словами, що позначають, наприклад, достаток (риба) або хороший рік (рисові коржі). Щоб наступний рік вдався на славу, то китайці не будуть дратувати абсолютно не кровожерливих Козу чи Вівцю м’ясними стравами, а замінять їх птахом або рибою. Найбажанішими пригощаннями на новорічному столі стануть різноманітні овочеві та фруктові салати, також молочні страви, сири, різноманітні рулети, що нагадують виті баранячі роги.

корисні поради
Головною прикрасою новорічного столу повинна стати, зрозуміло, зелень, до якої всі кізочки (та й овечки) відчувають найніжніші почуття. І тоді наступаючий рік буде неодмінно щасливим, вдалим і радісним.